sprawdzone artykuły

Najlepsza kuchnia włoska w Krakowie

0

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najlepiej. W największym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, by stworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne produkty, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwidocznia technikę.

Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.